Vyhledávání


Kontakt

S.O.S. Bečva

E-mail: sosbecva@gmail.com

Zloděj vytěžil písek za šedesát milionů

08.09.2009 17:56

Zdroj: Přerovský deník.

Téměř dvě stě padesát tisíc kubických metrů štěrkopísku někdo neoprávněně vytěžil v okolí Lipníka nad Bečvou.

Místo přitom leží v ochranném pásmu vodního zdroje. V červenci roku 2007 uzavřely dva subjekty smlouvu na bezplatné provedení revitalizační modernizace vojenského výcvikového sportoviště v katastru obce Lipník nad Bečvou.

„Právě v rozporu s touto smlouvou pachatel neoprávněně vytěžil z uvedeného prostoru štěrkopísek za zhruba šedesát milionů korun,“ řekla Sedláčková.

Těžbu zloděj prováděl až do hloubky pěti metrů i přesto, že podle smlouvy se mělo těžit pouze do hloubky šedesáti centimetrů. „S takto získaným štěrkopískem naložil dosud nezjištěným způsobem,“ dodala. J

elikož se vojenské sportoviště, kde písek zloděj vytěžil, nachází v ochranném pásmu II. stupně vodního zdroje, způsobil svým počínáním i velké ekologické škody.

„Narušený původní terén, který je o rozloze asi sto jedenáct tisíc čtyři sta metrů čtverečných, začal zavážet nebezpečnými odpady, jako jsou například železniční pražce, igelitové pytle, plastové nádoby od různých chemikálií, pneumatiky a podobně,“ popsala Sedláčková.

Vzhledem k ceně za uložení takových odpadů jsou ekologické škody odhadovány až na sedm set milionů korun. „Další nevyčíslené škody by mohly vzniknout při povodních s následnou kontaminací vodárensky využívaného vodního zdroje,“ upozornila mluvčí.

Těžbu štěrkopísku navíc pachatel prováděl až do vzdálenosti patnácti metrů od koryta břehu řeky Bečvy. „Výrazně tím zúžil břeh řeky, a ohrozil tak stabilitu břehového pásu a značně zvýšil riziko protržení hráze při zvýšených vodních stavech v řece s hrozbou zatopení obce Lipník nad Bečvou,“ řekla policejní mluvčí Sedláčková.

Za krádež, ohrožení a poškození životního prostředí, nakládání s nebezpečnými odpady a obecné ohrožení hrozí zloději až dvanáct let za mřížemi.