Vyhledávání


Kontakt

S.O.S. Bečva

E-mail: sosbecva@gmail.com

Vítejte v revitalizovaném prostoru

06.09.2009 11:11

Tyto stránky byly vytvořeny za účelem sdílení informací o akci Revitalizační modernizace výcvikového sportoviště Závrbek v katastrálním území Lipník nad Bečvou.

Pojem "revitalizační modernizace" zní mnohoznačně. To, co se v prostoru nevyužívaného vojenského cvičiště na pravém břehu řeky Bečvy, v sousedství přírodní rezervace Škrabalka a v těsné blízkosti zdroje pitné vody, odehrálo, přidává tomuto pojmu i temně sarkastický podtón.

"Revitalizace", vedoucí k bezohledné devastaci životního prostřední za účelem výhodného zametení problematického stavebního odpadu pod koberec přírody, nastavuje smutné zrcadlo současné společnosti. Selhání kontrolních mechanismů státu a městské samosprávy, nezájem valné části občanů o dění přesahující jejich talíř, obývací pokoj či pozemek, apatie k veřejnému dění, absence elementární zodpovědnosti o prostor, který s ostatními sdílíme a jenž předáme svým dětem či dalším generacím, přispívá k vytvoření dostatečného prostoru pro projekty, přinášející prospěch úzkému okruhu zainteresovaných.  Jejich negativní důsledky však ponese významně širší společenství, neuvědomující si, případně odevzdaně přijímající skutečnost, že nelze vždy spoléhat pouze na volené zástupce, úředníky či odborníky, mající moc a kompetence jej od podobných Danajských darů ochránit.


Cílem těchto stránek není obviňovat, soudit či přinášet nepodložené informace; soukolí státní moci se - ač s fatálním zpožděním - již v této věci roztočilo a bude zajímavé sledovat, kde a s jakým výsledkem se stroj zastaví. Nepochybně však velký dík patří všem, kteří toto umožnili. Jejich statečnost a nelhostejnost tvoří základní kamínky demokracie a občanské společnosti, kterou bychom si neměli nechat, omámení spotřebou, protéct mezi prsty.

Pokud se zamyslíte nad obsahem, který zde najdete, případně si stav lokality Závrbek zajdete prohlédnout, základní záměr je splněn :-) Pro případnou další spolupráci je zde umístěn kontaktní formulář či e-mail.